Activitatea noastra se concentrează în principal asupra CAUZELOR PENALE și a procedurilor în legătură cu o cauză PENALA,
iar in subsidiar, in baza unui contract de asistenta juridica separat, se pot realiza servicii din alte domenii de drept, precum:
LAW & ORDER
Contact: +40 733 077 784
avocatrosca2025@gmail.com
Consultatii juridice doar cu programare prealabila !
Locatie in zona UNIRII, sec.3, Bucuresti
Asistenta si reprezentare in fata autoritatilor si instantelor, consiliere juridica de specialitate!
! Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept de la ÎCCJ s-a pronunțat pe 25.10.2022 asupra modului de aplicare a deciziilor CCR privind prescripţia răspunderii penale.
Decizia Înaltei Curți:
1. Normele referitoare la întreruperea cursului prescripţiei sunt norme de drept penal material (substanţial) supuse din perspectiva aplicării lor în timp principiului activităţii legii penale prevăzut de art. 3 din Codul penal, cu excepţia dispoziţiilor mai favorabile, potrivit principiului mitior lex prevăzut de art. 15 alin. (2) din Constituţie şi art. 5 din Codul penal.
2. Instanţa care soluţionează contestaţia în anulare, întemeiată pe efectele deciziilor Curţii Constituţionale nr. 297/26.04.2018 şi nr. 358/26.05.2022, nu poate reanaliza prescripţia răspunderii penale, în cazul în care instanţa de apel a dezbătut şi a analizat incidenţa acestei cauze de încetare a procesului penal în cursul procesului anterior acestei din urmă decizii.
Așteptăm motivarea, însă opinăm:
- Rezultă că cel puțin din 2018 până în iunie 2022 nu a existat în Codul Penal posibilitatea întreruperii termenului de prescripție, ceea ce duce la închiderea multor dosare.
- Rezultă că personalele condamnate vor putea invoca deciziile CRR referitoare la prescripții în contestațiile în anulare. Asta doar dacă în timpul procesului nu au făcut deja o cerere referitoare la prescripția faptelor.
Soluția rezultă din comunicatul ICCJ - AICI:
https://www.iccj.ro/2022/10/25/comunicat-privind-deciziile-pronuntate-de-completul-pentru-dezlegarea-unor-chestiuni-de-drept-in-materie-penala-in-sedinta-din-25-octombrie-2022/?print=pdf